ДНЕВНИ ДЕФЕКТНИ ДЕФОРИЗМИ - Богдан Тодоров

Go down

ДНЕВНИ ДЕФЕКТНИ ДЕФОРИЗМИ - Богдан Тодоров

Порука  Admin on Fri Mar 04, 2011 9:29 am

ДНЕВНИ ДЕФЕКТНИ ДЕФОРИЗМИ
Богдан ТодоровISBN 978-86-86863-46-1

Преводилац на енглески - Светлана Милошевић

Преводилац на шпански - Драгана Вучићевић

О ДНЕВНИМ ДЕФЕКТНИМ ДЕФОРМИЗМИМА

Од силне поплаве афоризама, исти су атрофирали у атрофизме. Отуд и нови назив едиције у “ПОЕТИ“.
Дневни дефектни деформизми из пера Богдана Тодорова сурово се обрачунавају са садашњицом. Актер је све тренутке о којима пише проживео, и изиритиран збитијима и чудесијама морао је да се дрзне; те с`ужитком распали ове странице. Обрачунао се са блиском му не-публиком, са настраном популацијом, мада реч геј у каламбурском проигравању може означавати и лезбејку са села, као и са системом урушених вредности на челу са господином председником... Као стари мачак преде и нутка себе, те као Италијанка све своје мане претвара у врлине. Остао је доследан себи, но чини се да ће мало или мало више да се одмара од сатир(ис)ања. Ген за писањем му је толико мултиплициран, да ме неће чудити ако уплови у нове књижевне и новинарске родо-жанрове. Добар му ветар и да му не савије леђа. Ишијас му се опрашта...

Дарко Хабазин Дакс

ОВОВРЕМЕНСКА ЖАОКА
Данас у нас, у овом нашем кризном времену, афоризми (прастара литерарна форма) позната је још од Антике, и заступљена током наше даље прошлости) доживљава прави процват. Надовезујући се наиме, пре свега, на великог пољског афористичара Станислава Јежи Леца, у Београду се пре неколико деценија оформио незваничан афористички круг ком припада и господин Богдан Тодоров.
Афоризми Тодорова садрже јаку мисаону компоненту која се односи на опште људске слабости и мане, а нису лишене сатире и хумора. Његови афоризми врло актуелно описују забрињавајућу ситуацију у којој се данас Србија налази. Ови афоризми су добили у својој кохеретности чиме постају симпатично штиво за све оне који су свесни недаћа и мана нашег противречног времена.
Сви афоризми третирају садашњост у којој се врши обрачун са аномалијама и урушеним системом вредности. Афоризми су тематски разноврсни и задиру у све поре овдашњег нашег друштва. Ко што је, да се Србија шири у суседне земље условљена сепаратизмом.
Окомио се с правом на руководеће структуре које су обавезне да ову земљу извуку из криминала, економске кризе, незапослености и учмале хуманости.
Где каже: „Ко отера маст у пропаст - спреман је за власт.“ Таквима је власт права сласт. Када је у питању приватизација он нам то дочарава: „Пролетери пролетели - стрводери налетели.“ О књизи инвективно каже: „Нема проблема за излазак из кризе, довољне су визе и девизе.“
Шиба он по глупостима, лудостима, сукобу интереса, пљачкама, разбојништвима и другим недаћама наше стварности.
За спонзоруше каже: „Оне знају да не постоје златне рибице - постоје само златни сомови.“
Иронише и изборе где каже: „Бирачи су својевремено оберучке прихватили најбољу понуду - кају се и дан данас.
Осећа се пријатно испољавајући захвалност мудром руководству које му је омогућило да пише афоризме. Па ево шта каже: „Сакупили се афористичари да се слушају - двадесет извођача и два слушача - по службеној дужности.“
Афоризми Господина Тодорова у себи садрже сатиру, хумор, иронију, осећај за правду и истину, тежњу ка бољој будућности свом народу.
У афоризмима има емотивности, срџбе, стреса, беса, филозофских примеса са јаким мислима.
Нека овај афористичар мисли о својој глави, да не заглави.
Афоризми Господина Богдана потврђују стару латинску изреку, а то поготово важи данас: „Dificile est satiram non scribere“ - Тешко је написати сатиру.

мр Павле Џелетовић Иванов

http://www.poetabg.com/prodavnica/plaincart/index.php?c=56&p=183

Admin
Admin

Број порука : 193
Registration date : 15.11.2008

Погледај профил корисника http://poeta.forumsc.net

Назад на врх Go down

Назад на врх


 
Permissions in this forum:
Не можете одговорити на теме у овом форуму