МУДРОЉУБЉЕНИЈА - Радмила Станковић е-издање

Go down

МУДРОЉУБЉЕНИЈА - Радмила Станковић е-издање

Порука  Admin on Fri Sep 24, 2010 3:18 pm

МУДРОЉУБЉЕНИЈА
Радмила СтанковићISBN 978-86-86863-34-8

Библиотека е-издања "Савремени српски песници"
Књига 2

Над рукописном збирком „МУДРОЉУБЉЕНИЈА“ госпође Радмиле Станковић

"Љубав је само реч..." која се у овој рукописној збирци госпође Радмиле Станковић понавља 89 пута. Уистину, има ли боље одреднице, у комбинацији са музиком која мелодично прати риме, о каквој се поезији овде говори. Целокупно стихозиданије ове поетесе, које почиње сигурањем да су у неразумевању живот, осећања и она, омеђено је Тројством Вере, Љубави и Наде. Упркос том "неразумевању живота" можда је једна од ретких песника која је разумела љубав и чак је дефинисала стихом "љубав је оно што љубав чини". Све оно што љубав чини: срећу, радост, бол, тугу, патњу, љубомору... сместила је у четири речи. Можда је зато и маестрално успела да у песми, која у овом рукопису највише одише управо љубављу, "Туга у тишини" ту реч и не помене. Али, и да нам пренесе сву снагу и жестину исказаних осећања. И док тако ходамо између стихова мудрољубљенија, дођемо, вођени ауторовим хтењима, до линије као бездан, без да то хоћемо и начас нам се учини да смо стигли до краја путовања. А оно тек почиње, јер, како аутор рече, цитирајући Шекспира, путовања се завршавају сусретима љубавника. У то се још нисам уверила, / али сам више но вољна / да верујем да Шекспир јесте /. Вођени исповедним римама и лирским медитацијама песникиње, док нам пева тужну песму плетисанку и не приметимо да смо загледани у звезду од скупљених суза, да слушамо ветар који фијуче љубав, коју упознајемо сваким новим падањем.
Слушајући полемику коју госпођа Станковић води са самом собом, а коју многи с правом називају поезија, читалац се суочава и са сопственим дилемама и недоумицама. И покушава да нађе одговор на многа питања, управо на начин на који то ради ова поетеса.

Нису даљине тако страшне / нити су грдне. / Даљину тишина ојача.
Ћутаћу са твојом тишином. / Умем и њу да слушам. / Да заједно даљини / моћ дајемо

Можда је вредност ових белих стихова, протканих мелодијом, управо у тим одговорима које нам даје аутор. Згуснути у стих, искуствени и истинити, могли би обогатити сваку песничку ризницу мудрости:
Када би чежња могла проговорити / рекла би, сан не умире зато што се не оствари, / већ зато што си престао да верујеш у њега…/
или
Постоји ли молитва која није услишена? / Не постоји… / Свака молитва чека свој ред

Али, има ли мудрости код оних који се воле? И да ли је њима уопште потребна? Одговор на та питања морамо потражити сами.
А и шта ће нам - ако пронађемо љубав.

Веселин Џелетовић Павлов

Књигу можете бесплатно преузети на
http://www.poetabg.com/htm/elektronska_biblioteka.html

Admin
Admin

Број порука : 193
Registration date : 15.11.2008

Погледај профил корисника http://poeta.forumsc.net

Назад на врх Go down

Назад на врх


 
Permissions in this forum:
Не можете одговорити на теме у овом форуму