„ЗЛАТНИ ВИТЕЗ Велике прозе“ за „Рапорт команданту“

Go down

„ЗЛАТНИ ВИТЕЗ Велике прозе“ за „Рапорт команданту“ Empty „ЗЛАТНИ ВИТЕЗ Велике прозе“ за „Рапорт команданту“

Порука  Admin on Wed Jun 09, 2010 8:40 am

„ЗЛАТНИ ВИТЕЗ Велике прозе“ за „Рапорт команданту“

Љиљана Булатовић-Медић, лауреат награде ''Имперска култура'' великог жирија Савеза писаца Русије, Фонда ''Јована Златоустог'', часописа ''Нова књига Русије'' и ИИПК ''ИХТИОС'', у категорији ''СЛОВЕНСКО БРАТСТВО'' – за храброст, верност и непоколебљивост у служењу јединству словенских народа за 2009. годину, ових дана, тачније 26. маја примила је у Москви на Пленуму Савеза писаца Русије (чији је члан) још једно величанствено признање: постала је српски ''ЗЛАТНИ ВИТЕЗ Велике прозе''!
''ЗЛАТНИ ВИТЕЗ Велике прозе'' је признање које се први пут доделило ове године, и то на првом Словенском форуму уметности, у оквиру посебно значајног и увелико традиционалног 19. Кинофорума ЗЛАТНИ ВИТЕЗ. Словенски форум уметности, посвећен је 65-годишњици Велике Победе и Данима словенске писмености и културе, одржава се под геслом ''За моралне идеале, за узвишеност душе'', с благословом Његове Светости Патријарха Московског и све Русије Кирила, а траје у Москви и широм Русије од 5. маја до 10. јуна о.г.

„ЗЛАТНИ ВИТЕЗ Велике прозе“ за „Рапорт команданту“ Ljilja10

Почасни председник Жирија за Велику књижевност је легенда руске литературе Валентин Григорјевич Распутин, а чланови су Валериј Николајевич Ганичев, председник Савеза писаца Русије, доктор историјских наука; затим Николај Петрович Бурљајев, заслужни уметник Русије, Капитолина Антоновна Кокшенева, председник Грађанског књижевног форума, Сергеј Иванович Коткало, секретар савеза писаца Русије, Јован Марковић, добитник Златног витеза за заслуге у филмској уметности и други.
Отварање Словенског форума уметности у Русији представља драгоцену могућност, до сада непостојећу, удруживања православних словенских уметничких и уопште стваралачких потенцијала на фону очувања националних темеља културе, посебно језика и историје.
Диплома ЗЛАТНИ ВИТЕЗ носи заветну поруку ''Љубављу и јединством спасићемо се'', а аутору признаје ''допринос развоју националне књижевности и јединству словенских народа'' у категорији ''Велика проза''!
''Овог пута Диплома ЗЛАТНИ ВИТЕЗ намењена је мојој књизи РАПОРТ КОМАНДАНТУ, коју сам градила десетак година, истражујући животни пут и борбу генерала Ратка Младића, на челу угроженог српског народа за опстанак, слободу и достојанство. Колико год била игнорисана или брањена у Србији, она се својим чистим садржајем изборила за ове почасти и огромну популарност међу читаоцима. За само десет месеци распродат је тираж од две хиљаде примерака и ових дана излази из штампе друго проширено издање'', каже специјално за наш часопис Љиљана Булатовић-Медић, додајући да јој је посебно задовољство што је ова ''књига-слављеница'' на изузетан начин представљена у Подгорици децембра 2009. у организацији Српског националног вијећа.
И сама награда је прећутана у српским медијима, али вредности налазе неукротиви пут до своје афирмације. Ако је брањено да се говори о овој књизи у Србији, није у Републици Српској и у Црној Гори. У Републици Српској најпре је одржано прво представљање у Источном Сарајеву у Дому културе, потом је Књижевни клуб ''Свети Сава'' са Пала организовао читаву турнеју аутора од Калиновика, преко Соколца, Рогатице, Хан Пијеска, до Ђурђевданског уранка на Новаковим ливадама, а најављене су промоције и у Вишеграду, Фочи, на Палама, на Госпојинским сусретима... Срећом да постоје БН телевизија, агенција СРНА, београдски ПЕЧАТ и ПРАВДА, па понешто изађе и у јавности. А међу њима су, наравно, и Српске новине!

„ЗЛАТНИ ВИТЕЗ Велике прозе“ за „Рапорт команданту“ Ljilja11

''Све нелагоде и неправде према мени као аутору, према књизи, према истини, према таквом часном српском јунаку, какав је Ратко Младић, занеме и избледе пред оном снагом поштовања и братског, специфичног словенског пријатељства, какво доживљавам у Москви на овим сусретима, овим свечаним поводима! То све мене уздиже у неприкосновеност изнад сваке недостојности, каквим ме свакодневно дарује владајућа политичка и медијска вечина, ти послужитељи лажи и менталне окупације у Србији! Довољно је једно разговарање са таквим величинама руске књижевности, као што су, на пример, Валериј Ганичев и Семен Иванович Шуртаков (иначе добитник Златне медаље ПУШКИНА за значајан допринос књижевности, као и Добрица Ћосић), уз помну брижност секретара Савеза Сергеја Коткала, па да ми окрилате нове стваралачке намере и идеје...'' рекла нам је Љиљана Булатовић-Медић

Admin
Admin

Број порука : 193
Registration date : 15.11.2008

Погледај профил корисника http://poeta.forumsc.net

Назад на врх Go down

Назад на врх


 
Permissions in this forum:
Не можете одговорити на теме у овом форуму