ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ - Момчило А. Гојковић

Go down

ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ - Момчило А. Гојковић

Порука  Admin on Fri Sep 04, 2009 12:50 pm

Да се не заборави
Момчило А. Гојковић
ISBN 978-86-86863-11-9РЕЦЕНЗИЈА
На рукописну збирку песама
Момчила-Мома А. Гојковића

Песме Момчила А. Гојковића су један емотивни, болни и револтни излив осећања који плени пажњу читалаца. Његов песнички ход почиње надахнућем које празни бол и тугу из његове душе.
Његове песме су разноврсних мотива, у њима је римован други и четврти стих. Све песме су ијекавског нагласка, локалитета у ком је аутор рођен. Један број песама је јаког песничког набоја, и третира горуће теме. Посебно оне песме у којима доминира патриотизам и родољубље. У садржају неких песама доминира иронија и сатира са упечатљивим инвективом крунисана посебном жаоком. Његове песме усмеравају ка истини и правдољубљу као нормама људскости. Сликовита дескрипција догађаја дата је у песми „Братство и јединство“, „Америка годину дана после“, „Разбрат“ и друге.
Аутор је посветио неколико песама Америци која у међународним корелацијама не бира средства како би дошла до циља који је зацртала. За њу не постоји морал и правда већ само закон јачег. Под плаштом борбе против тероризма Америка остварује своје циљеве који се очитују ка тежњи доминације у свету. То нам говори у песмама „Светски поредак и Срби“, „Светски силник“ и „Ујка Семова прћија“, у којој аутор каже:

... „Сваки народ који се усуди,
да не подржи његове акције
рескира да му се одмах,
наметне блокада и санкције“...


Аутор јаком осудом наступа према сепаратизму и гнусним лажима које су се укотвиле у неким земљама Запада као и код неких лидера странака у нашој Србији, с посебним освртом на нашу квази елиту. Јаком конотацијом шиба по кукавицама, каријеристима и издајницима.
Аутор не скрива дубоки бол због геноцида који је извршен над Србима у оба светска рата и напад НАТО снага на СР Југославију 1999. године.
Његов зов дошао је до изражаја у песми „Помирење тражим“ у којој каже:

...„Помирење тражим, за име Бога
доста је просуто српске крви
престаните више са препиркама
ко је и зашто крив и ко поче први.“


Аутор овде пледира на српску слогу која је у пресудним догађајима мањкала. А српска слога је једини пут у светлију будућност нашим потомцима.
Пита се он зашто српски људи од пера ћуте о трагедији Срба па за њих каже:

...“Муком ћуте за стратишта српска
широм Босне и поносном Книну
и не виде да џихадске хорде
већ продиру на крваву Дрину.“


За аутора је једно од зала оштро сучељавање трију конфесија: католицизма, ислама и православља. Та оштрина штети свима трима. Посебан осврт аутор нам даје када је у питању језик у Србији и Црној Гори и чему води та баријера и пита Бошњака, Хрвата и Црногорца у песми „Дукљанин“.
Актуелно ангажована поезија господина Гојковића даје нам једну реалност с посебним освртом на период од 1941. до краја 1999. године.
Песме овог аутора нуде нам хумане поруке, истичу етичке вредности и постулате за будућност.

20.09.2008. мр Павле Џелетовић Иванов

Admin
Admin

Број порука : 193
Registration date : 15.11.2008

Погледај профил корисника http://poeta.forumsc.net

Назад на врх Go down

Назад на врх


 
Permissions in this forum:
Не можете одговорити на теме у овом форуму