ПРВА ПРИЧЕСТ - Славиша Павловић

Go down

ПРВА ПРИЧЕСТ - Славиша Павловић

Порука  Admin on Wed Jan 27, 2010 2:41 am

ПРВА ПРИЧЕСТ

Сећам се дединог поносног осмеха када смо пре свитања кренули у цркву. Причао ми је о свом детињству, о његовом деди који га је први пут водио на причест када је имао исто година колико и ја. Знао сам да покушава нешто да ми каже, али сам мислио на час када ћу се вратити кући и након неколико дана поста пробати ускршње прасе испечено дан раније.
Неколико пута смо застали, одморили се, оквасили руке водом коју смо понели у флаши и наставили даље. Желео сам да узмем гутљај, да се освежим, али су дедине пажљиво одабране приче несвесно одагнале жељу.
Убрзо, ушли смо у цркву. Пратио сам његове успорене покрете.
И ја сам радио исто. Да не погрешим.
Био сам уморан, снага ми је била на измаку, али сам издржао посматрајући дедино умирујуће лице. Гледао ме је испод ока и пуцао од поноса. Неретко, кроз главу ми пролази његов осмех после причешћа. Враћали смо се истим путем, корачали полако, уздигнуте главе. Глад је нестала, а воду нисам тражио. Кашичица вина и парче нахоре су ми били довољни. На прасе нисам ни помислио уживајући у дединим похвалама, иако нисам схватао чему толика радост. А није то била радост, већ неко друго осећање, мени као детету непојмљиво.
Данас, после толико година, када деда живи само у лепим сећањима, схватам да је његова радост била производ безбрижности и сигурности. Није он сумњао у моју веру у Бога, нити је мислио да сам лоше дете, већ ме је, саветујући да постим, припремао за живот пун искушења и изненађења. И успео је. Смешио се знајући да ћу после његове смрти бити спреман и одолевати искушењима захваљујући лекцији коју ми је пренео. Сигуран сам да ме понекад посматра, негде одозго, из раја, са истим осмехом који га је красио тог дана.

Славиша Павловић

Admin
Admin

Број порука : 193
Registration date : 15.11.2008

Погледај профил корисника http://poeta.forumsc.net

Назад на врх Go down

Назад на врх


 
Permissions in this forum:
Не можете одговорити на теме у овом форуму