Косово - Неми сведоци - Живот Срба кроз дечје очи

Go down

Косово - Неми сведоци - Живот Срба кроз дечје очи Empty Косово - Неми сведоци - Живот Срба кроз дечје очи

Порука  Admin on Tue Oct 20, 2009 1:51 am

Приказ изложбе фотографија српске деце са Косова и Метохије у Вашингтону

Косово - Неми сведоци - Живот Срба кроз дечје очи

Преко 400 људи сакупило се 9. октобра на свечаном отварању у галерији Вашингтонске школе фотографије да погледа изложбу фотографија које су направила деца са Косова и Метохије.
Изложбу је организовала Међународна српска организација РАС, једна од најактивнијих организација Срба у Сједињеним Америчким Државама, у сарадњи са Вашингтонском школом фотографије.
Деветоро деце, Срба са Косова и Метохије, добило је на поклон дигиталне фото апарате и задатак да кроз фотографију опишу свој свакодневни живот.
Ова деца и њихове породице живе у деловима Косова и Метохије у којима је претежно албанско становништво - живе потпуно изолована, без слободе кретања, без пријатеља, без детињства какво заслужују, у сталном страху од напада, и са траумама које су преживела.
Деца су на фотографијама приказала своје окружење: своја дворишта, родитеље, старицу из суседства која живи сама у прастарој кући која се распада, кучку која се оштенила крај њихове куће... Али, приказала су деца и порушене српске цркве, стално присутна страна војна возила, до темеља разорене куће Срба, чесму која из дворишног бунара црпе воду за цело село јер је српском селу водовод, као и довод електричне струје, пречесто искључен...
Неколико фотографа је послало своја сведочанства о томе како се и данас на Косову и Метохији српска деца и старци радују чак и кори хлеба из Народне кухиње, јагњету које ће им обезбедити млеко, сир и вуну у будућности, свештеницима који и даље под заштитом страних војника долазе да обаве верске обреде, и како Срби и даље тугују за својим несталима, као породица Костић која и даље на поменима пати за четрнаесторицом својих најближих које су албански терористи одвели у смрт у једном дану.
Отварању је присуствовало много Срба који живе у САД али и велики број особа које нису српског порекла. Изложба је посетиоцима пружила прилику да виде сведочења о животу на почетку 21. века хиљада Срба, хришћана, становника покрајине једне европске државе, до сада углавном приказиваних у америчким медијима на негативан начин.
РАС је припремио материјале за посетиоце изложбе из којих су могли да сазнају о Србији и о сукобу у вези са Косовом и Метохијом. Изложба је привукла и приличан број медија, и електронских и штампаних.
Приказујући свету гостопримство и отвореност српског народа, чланови РАС-а су својеручно припремили бројне српске ђаконије а галерију су красиле и бројне рукотворине Срба - стари ћилими и грнчарија Велимира Ђорђевића, што је показало љубав Срба према својој традицији и на другом континенту.
Након затварања изложбе фотографија средином новембра, планира се њено приказивање у Чикагу а и у другим градовима САД.

Ако сте заинтересовани да прикажете ову изложбу у Вашем граду, контактирајте нас на
rasinternational.info@gmail.com

Косово - Неми сведоци - Живот Срба кроз дечје очи Kozica10

Косово - Неми сведоци - Живот Срба кроз дечје очи Sw110

Косово - Неми сведоци - Живот Срба кроз дечје очи Sw2-1110

Косово - Неми сведоци - Живот Срба кроз дечје очи Sw310

Косово - Неми сведоци - Живот Срба кроз дечје очи Sw610

Косово - Неми сведоци - Живот Срба кроз дечје очи Sw910

Admin
Admin

Број порука : 193
Registration date : 15.11.2008

Погледај профил корисника http://poeta.forumsc.net

Назад на врх Go down

Назад на врх


 
Permissions in this forum:
Не можете одговорити на теме у овом форуму